Star Wars Факти

1. Първата реплика от сагата е “Чу ли това?”
2. По време на показ пред разпространители в Япония “Междузвездни войни” са удостоени с ледено мълчание – изглежда, че това е най-висшия знак на уважение, което японците са в състояние да покажат.
3. За определени снимки Spider-a на Luke е изработен от Bound Bug – триколесна британска машина, към която е добавено специално направено тяло от фибростъкло.
4. “Завръщането на джедаите” е имал премиера на 25 май 1983 година, или 6 години след първия филм.
5. Диалектът на jawas е смесица между забързано произношение на езиците зулу и суахили.
6. С приходите, спечелени от “Star Wars’’ 20th Century Fox се сдоби с компанията Aspen Skiing Corp, която бе притежателка на един планински raon, и на завод за бутилиране на Coca-Cola в Средния Запад.
7. В герба на малкия тунизийски град Matima е написано “Тук са снимани Междузвездни войни”.
8. Реквизитът на Междузвездни войни е посрещнат на снимачната площадка с присмех, особено когато R2D2 се появява и пада.
9. Първият хонорар на Harrison Ford е бил по-малък от онова, което е получавал като дърводелец.
10. Отпечатъците от краката на R2-D2, C-3PO както и на Darth Vader са обезсмъртени в цимент пред прочутия китайски ресторант на Man в Холивуд.
11. За да се скрият от пресата и феновете на “Междузвездни войни” хората на Lukas казват, че уж снимат филм със заглавие “Тъжна жътва”, когато започват “Завръщането на джедаите”. И даже екипът е облечен в тениски с надпис “Невъобразим ужас”.
12. Хрумването на Lucas за Силата е провокирано от “Приказки за Силата” на Карлос Кастанеда – разказ за тайнствен вълшебник, който използва фразата “жива сила”.
13. В “По следите на изчезналия кивот” на R2-D2 е оказана честта да бъде представен като йероглиф при кладенеца на душите (ако сте по-внимателни, когато гледате филма ще го скивате :}}
14. Други допирни точки между “Кивота” и “Star Wars” е регистрационният номер OB 3PO на самолетчето на археолога, с което той избягва, както и името на клуба “Obi Wan” в началото на “Храмът на обречените”.
15. За гласа на Grido, извънземния, убит от Han Solo, е използван гласът на студент по лингвистика, който говори класическия инка диалект от областта Kechua, като после е моделиран по електронен път.
16. Най-младият актьор, изпълняващ роля на Ewoks, е на 11 години, а най-старият – на 67.
17. Трудно забележимият надпис по нагръдника на Darth Vader е “Жител на Hebron”
18. Корабът “Хилядолетният сокол” е построен в пълен размер за “Империята отвръща на удара” в хангар за хидросамолети в Pembroke, Wales. Тежи 23 тона, диаметъра му е 9 метра.
19. Отпечатъкът на замразения Han Solo представлява лицето и ръцете на Harrison Ford, но не и неговото тяло.
20. Очите на Master Yoda са моделирани по очите на Алберт Айнщайн.
21. Бръмченето на Lightsaber-а в действителност е бръмчене от мотор на стар прожекционен апарат, към който е добавено жуженето на микрофон, движен пред кинескоп на телевизор.
22. Номерът 1138 на килията, от която Han Solo и Luke се надяват да спасят принцеса Leia, е взет от заглавието на дебютния игрален филм на Lucas “THX 1138”.
23. Oliver Stone често използва израза “по маркхамилски” (Luke Skywalker), когато определя нечия игра като неискрена.
24. Джуджета с различни професии изпълняват ролите на ewoks. Сред тях има машинописец, кучегледач, търговски представител и държавен чиновник.
25. Телефонният номер, който дава информация за излизането по екраните на филма “Империята отвръща на удара”, съвсем за кратко време след откриването на поста, регистрира 130 000 позвънявания.
26. Tety Hardin, художник на свободна практика от Калифорния, чака на опашка два дена, за да види “Империята отвръща на удара”. Тя е гледала филма 108 пъти, а Star Wars общо 181 пъти.
27. През цялото време на снимането на епизодите в шахтата за боклук, костюмът на Чубака издава много неприятна миризма.
28. Ролите на бунтовниците в “Империята отвръща на удара” се изпълнява от норвежки спасителен екип.
29. Ръкохватката на светлинния меч е направена от старомодна фотографска светкавица с допълнителни приспособления.
30. Ръмженето на Чубака се получава с любезната помощ на едно 4-месечно мече с жълто кафява козина, към чиито глас са прибавени звуци от морж, мечка и язовец.
31. Сценарият на Star Wars е проверен от официалните тунизийски власти за политически намеци.
32. Първия кадър на Star Wars е умело пародиран във филма на Feris Buler “Day off”, когато една кола лети над камерата под музикалния съпровод на John Williams.

{START_COUNTER}